עובדת בהסכם
עם משרד הביטחון
054-4805374

טיפול זוגי במקרים של פרידה או מעבר לחיים משותפים

משבר הדלת המסתובבת:

מחיים משותפים לפרידה-מפרידה לחיים משותפים



"הוא עזב את הבית" או "היא חזרה להורים" ....אמירות אלו הן שלב התוצאה בדרך כלל. קודם לאקט הדרמטי הייתה תקופת חיים רוויה במתח או מריבות או שתיקות כבדות.
כמעט אף פעם , עזיבת אחד מבני הזוג את הבית איננה הפתעה אלא נקודת שיא בתהליך מתמשך של משבר.
לעיתים, הפעולה העוצמתית של עזיבת הבית , עם כל הכאוס הבהלה והעצב שהיא מכילה היא הנקודה שמאפשרת את תחילתו של תהליך שיקום הקשר הזוגי.
עזיבת הבית ע"י אחד מבני הזוג אינה אלא הצהרה פומבית שקיים קושי גדול וסבל רב לפחות אצל אחד מבני הזוג. לעיתים תכופות זו הצעקה של "המלך עירום" . מנקודה זו ואילך לא ניתן יותר להתכחש למצוקה ונדרשים התייחסות וטיפול ענייני.
עזיבת הבית, לא צריכה להיות אקורד הסיום ופרוק הקשר הזוגי. עזיבת הבית יכולה להיות לנקודת מפנה משמעותית בחיים הזוגיים.
יש גם מקרים, בהם עזיבת הבית מסמנת באופן מוחלט וסופי את קיצו של הקשר הזוגי.
יחד עם זאת, אצל זוגות רבים הפעולה העוצמתית הזו נועדה להניף "דגל אדום" ולהביא את בני הזוג לתיקון המערכת הזוגית ולשיקומה.
משברי חיים אישיים, משפחתיים וזוגיים, כמו גם צמיחה אישית של כל אחד מבני הזוג בנפרד ונסיבות חיים משתנות, כל אלו עם היותם נדבכים נורמטיביים בתהליך החיים עלולים גם להיות מצע למשבר זוגי עמוק שבשיאו אחד מבני הזוג מחליט לפרוש על דעת עצמו.
משברי החיים, ברמות ובעוצמות שונות, הינם חלק אינטגרלי ורע הכרחי להתפתחות האישית , הזוגית והמשפחתית. הפתרונות למשברים אלו נבחנים עפ"י שביעות הרצון של כל אחד מבני הזוג.
במקרים מסוימים הפתרון שמוצא אחד מבני הזוג הוא בעזיבה, או לחלופין בגרוש בן הזוג מהבית או מחדר השינה. ללא ספק מדובר בפתרון קיצוני.
הקושי בפתרון מסוג זה הוא בפיוס . מכיוון שהמעשה : עזיבה או גרוש הוא צעד קיצוני, הדרך חזרה לפיוס ולהבנות הדדיות חדשות ארוכה וקשה יותר.
למרות שמדובר בצעדים קיצוניים שיוצרים רגשות עזים , תחושה של ים רגשי סוער גלים גבוהים ומערבולות, חשוב לזכור שהסערה שוכחת והים נרגע. כלומר, גם כאשר שיאו של משבר זוגי הוא בטריקת דלתות יש סיכוי להחלמה ולריפוי.
בני זוג שחווים ארועים מסוג זה, חייבים להעזר בדרך של טיפול זוגי כדי לפתור את המשבר עם התייחסות מעמיקה לכל מרכיביו וגם כדי למנוע הישנות של משברים חמורים. הדרך חזרה לחיים משותפים צריכה אף היא ליווי של מטפל/ת זוגי. יש והמשבר מסתיים , תקופת הפיוס היא ירח דבש שני. במידה ואין ליווי לחזרה לשגרה ולבניית השגרה החדשה יש סיכוי גדול שהמשבר ישנה וביתר שאת.
 
רות בן-ציון שכטר
7.11.2016